I les pensions ?

El sentiment que Espanya ens arrossega al fons del pou més profund i ens empeny al precipici és cada vegada més gran. Seguint aquest camí, allò que el poble de Catalunya va aprovar el 2005, l’actual Estatut, quedarà en paper mullat d’aquí a quatre dies. El procés cap a la consolidació d’un estat propi és cada vegada més necessari i, per cada cop més persones, l’única sortida possible per no enfonsar-nos en aquest vaixell anomenat Espanya que va a la deriva des de fa molts anys.

Però és cert que per molta gent, aquest procés cap a la independència genera dubtes, pors, preguntes que haurien de començar a tenir resposta. Una d’elles és allò pel qual treballem durant tota la nostra vida laboral i que ens ha d’assegurar el benestar en la nostra edat de jubilació: les pensions.

Qui ens pagarà les pensions ? No ens tornaran pas els diners que durant tota la nostra vida hem pagat a l’estat !! diuen molts….. Si marxem, què passarà amb els nostres diners que la Seguretat Social té ?…. i així creixen els interrogants i les pors.

El primer que cal explicar és com funciona i com va néixer el sistema de pensions: Es tractava de concertar un pla de pensions amb l’Estat que es cobrava mes a mes en forma de retenció en la retribució per la feina, perquè en arribar l’edat de jubilació, aquest mateix Estat ens donés la paga. El problema era que en posar en marxa aquest sistema, ningú havia cotitzat prèviament, pel que era necessari que aquells que en aquell moment estiguessin treballant paguessin la pensió a aquells que ja estaven en edat de rebre-la. I aquí comença el problema. El que s’ha transmés sempre als ciutadans és que les seves retencions van a parar a la seva pròpia pensió de jubilació, la qual cosa és falsa. El sistema de pensions, tal com està muntat, funciona perquè els que arriben, paguen als que ja no treballen, com qualsevol sistema piramidal. Amb un sistema piramidal, l’única forma que pugui ser sostenible és que cada any s’inscrigui més gent que l’anterior.

És a dir, que en contra del que creiem, el que cadascun de nosaltres paguem a la Tresoreria General de la Seguretat Social en concepte de cotització per jubilació, no ens ho guarden per quan estiguem jubilats, sinó que el fan servir per pagar les pensions actuals.

No crec que després de veure com han gestionat els nostres diners des d’Espanya, ens quedin gaires garanties de poder cobrar les nostres penions. Després de veure com se’n van els nostres impostos per fer autopistes que no van en lloc, línies d’AVE sense passatgers i aeroports sense vols ni avions, i com serveixen per rescatar als amics de la banca, els dubtes i la pregunta hauria de ser: si ens quedem a Espanya, cobrarem la nostra pensió ?

I a Catalunya ? Com ens en sortiríem ? Doncs els càlculs ens diuen que el superàvit seria de més de 1.000 milions d’euros anuals. És a dir, amb el que a Catalunya generem amb el nostre treball, amb el que ens descompten per pagar a la Seguretat Social, si tinguéssim una Hisenda pròpia, podríem pagar les pensions de tots els ciutadans i ciutadanes que viuen i treballen al nostre país, i  ens quedarien encara reserves de més de mil milions d’euros.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s