L’organització territorial

Vivim uns moments claus. No solsament per la importància de la  crisi que estem vivint, sinó també per la importància de com en sortirem.

Des del punt de vista d’organització territorial de Catalunya fa dies també que sentim parlar de canvis substancials. El president espanyol Mariano Rajoy ha anunciat ja un paquet de mesures destinades a suprimir alguns o molts dels serveis que fins ara prestaven els ajuntaments per reforçar el paper de les diputacions.

Comencem malament:  el problema dels ajuntaments és que els manca el finançament necessari per prestar els serveis. Si els diners els tenen les diputacions, per què no passem els diners als ajuntaments en lloc de passar els serveis a les diputacions ? Hi ha algú que dubti que qui millor presta el servei és sempre l’administració més propera ?  Aquest és un principi bàsic a tota l’UE.

És cert però, que molts ajuntaments petits (i Catalunya és un país petit, format per municipis petits), no poden donar tots els serveis en les mateixes condicions (per manca d’infrastructures, de personal, de recursos…), i molts,  senzillament no els poden donar. És aleshores quan cal mancomunar aquests serveis amb la resta de municipis. I seguint el principi de proximitat, aquesta mancomunació de serveis ha de prestar-se en el si dels Consells Comarcals.

La base hauria de ser però la flexibilitat i assimetria. A partir d’una carta mínima de serveis obligatoris, tots els ajuntaments han de poder decidir com poden i volen donar la resta de serveis. No pot haver-hi normes generals per a municipis que res tenen a veure, i no sempre és veritat que els ajuntaments petits són els més insostenibles o on es generen més dèficit (de fet si haguessin de desaparèixer els ajuntaments amb més dèficit, el primer a caure hauria de ser Madrid).

A partir d’aquesta assimetria, els ajuntaments han de poder mancomunar-se lliurament amb els municipis més propers, no ha de ser obligatori que sigui amb tots. I aquesta tasca d’aplicació d’economia d’escales ha de ser assumida pels Consells Comarcals. No és possible ja inventar-se més consorcis i mancomunitats que generen més despesa. Els Consells Comarcals han de ser òrgans tècnics, d’autèncic servei al territori, com fins ara, però amb capacitat per gestionar qualsevol tipus d’economia, i qualsevol servei assimètric. Caldrà per això, reforçar els Consells i despolititzar-los, fer-los més democràtics des d’un punt de vista de cohesió territorial (ja que evidentment actualment són plenament democràtics). Per tant, cada municipi ha de tenir la mateixa força, a través del seu Alcalde, i aquests han de trobar la manera de sumar esforços i pensar,  no en clau política com malauràdament hem vist moltes vegades últimament, sinó únicament en ser més sostenibles i més àgils a l’hora de donar els serveis que els ciutadans necessiten. Els municipis han de tenir la possibilitat de mancomunar-se amb uns o altres segons els serveis a prestar. És impossible en una comarca com la nostra, amb 35 municipis, mancomunar sempre tots els serveis per a tots els ajuntaments.

I el pes polític hauria de passar directament a les vegueries tal i com senyala l’Estatut d’Autonomia, que haurien de ser govern, i  per tant, representants del govern en el territori. Les vegueries haurien de substituir les diputacions i assumir el paper polític de lideratge dels Consells Comarcal, i aquests, els braços de servei tècnic encapçalats pels seus alcaldes.

Des d’ERC pensem que només així farem un pas de qualitat democràtic, sostenible i eficaç, millorant els rendiments dels escassos recursos econòmics dels que disposem, i adaptarem l’organització territorial a la pròpia que senyala l’actual Estatut.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s